Ζευς ακτινίδια: Πώς μία πολυμετοχική εταιρεία παραγωγών έγινε πρότυπο εξωστρέφειας

9.03.2024

«Να φθάσουμε όσο το δυνατόν πιο ψηλά και να αποδείξουμε σε όλους ότι υπάρχει λύση για την αγροτική παραγωγή στη χώρα μας». Το όραμα του Δημήτρη Μανώση, όπως το είχε εκφράσει πριν κάποια χρόνια σε μία κουβέντα που είχαμε κάνει με αφορμή την επιλογή της Ζευς Ακτινίδια, όπου είναι επικεφαλής, από τον ΣΕΒ ως ένα απ’ τα λαμπρά παραδείγματα επιχειρηματικότητας σε χρόνια δύσκολα, φαίνεται ότι παίρνει σάρκα και οστά. Η πολυμετοχική εταιρεία των 300 και άνω παραγωγών που εδώ και 30 χρόνια περίπου παράγει, τυποποιεί και εξάγει ακτινίδια και απύρηνα σταφύλια εξάγοντας σχεδόν το σύνολο της παραγωγής της, δεν αποτελεί μόνο στήριγμα της τοπικής οικονομίας αλλά «φάρο» για την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η πρωτογενής παραγωγή θέτοντας το επιχειρείν ως προτεραιότητα.

Η οργάνωση, που έχει ως βάση την Καρίτσα Πιερίας, εξάγει το ελληνικό ακτινίδιο σε 4 ηπείρους και 35 χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Αργεντινή, η Χιλή, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Μαλαισία, η Κένυα, η Ινδία κ.α., ενώ αυτό το διάστημα επιχειρεί να διεισδύσει σε νέες αγορές όπως αυτές του Βιετνάμ, της Βραζιλίας και της Ιαπωνίας.

Επίσης κάνει σημαντικές επενδύσεις και σοβαρή δουλειά στην Έρευνα και Ανάπτυξη νέων ποικιλιών και είναι κερδοφόρα. Χρόνο το χρόνο η «Ζευς Ακτινίδια» μεγαλώνει τοποθετώντας τα προϊόντα της στα ράφια των μεγάλων σούπερ μάρκετ του εξωτερικού. Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι το μοντέλο λειτουργίας της εταιρείας που συνδυάζει αυτό της ΑΕ με των Συνεταιρισμών, ανταποκρίνεται στο βασικό αίτημα της ελληνικής οικονομίας σήμερα: να δημιουργείται δηλαδή προστιθέμενη αξία, παράγοντας στη χώρα μας από την πρώτη ύλη μέχρι τη συσκευασία.

Επίσης, αποτελεί την πρώτη σε όγκο εταιρία εξαγωγών ακτινιδίων και σταφυλιών στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ η υψηλή ποιότητα των προϊόντων της αποτέλεσε ισχυρό «διαβατήριο» για την καθιέρωσή της σε απαιτητικές αγορές όπως αυτές του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Ασίας.

Σήμερα το 70% των προϊόντων της απευθύνεται σε αγορές με υψηλά ποιοτικά στάνταρ, ενώ το 85% της παραγωγής της προορίζεται σε αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ και το 50% μέσω των βρετανικών αλυσίδων.

Αποτελέσματα

Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία με τον κ. Δημήτρη Μανώση στο “τιμόνι” και την κόρη του, Χριστίνα (μαζί στη φωτ.), επίσης σε θέση ευθύνης, εμφανίζει σχετικά σταθερές οικονομικές επιδόσεις στα βασικά της οικονομικά μεγέθη τα τελευταία έτη αν και τη χρήση 1/7/2022- 30/06/2023 η εταιρεία παρουσίασε μείωση του κύκλου εργασιών κατά 9,92% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, στα 11,35 εκατ. ευρώ περίπου, από 12,47 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά η κερδοφορία της εταιρείας ενισχύθηκε. Έτσι τα EBITDA έφθασαν το 1 εκατ. ευρώ έναντι 962 χιλ. ευρώ ένα χρόνο πριν και τα καθαρά κέρδη τις 536 χιλ. ευρώ περίπου, από 510 χιλ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις, η πλειοψηφία τους γίνεται σε αγορές τρίτων χωρών (8,83 εκατ. ευρώ). Ακολουθούν οι χώρες της ΕΕ (2,35 εκατ. ευρώ) ενώ στην ελληνική αγορά είναι μόλις 170 χιλ. ευρώ!

Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας κατά την 30/06/2023 ανέρχονται στο ποσό των 5,67 εκατ. ευρώ περίπου, έναντι 5,13 εκατ. ευρώ περίπου ένα χρόνο πριν.

Το προσωπικό της εταιρείας την περασμένη χρονιά αυξήθηκε στα 84 άτομα, έναντι 82 ένα χρόνο πριν.

Επενδυτικό πρόγραμμα

Πέρυσι η εταιρεία άνοιξε ένα νέο τριετές επενδυτικό πλάνο (2023-2025) συνολικού προϋπολογισμού 2,97 εκατ. ευρώ μέσω του οποίου η Οργάνωση έχει προγραμματίσει επενδύσεις όπως την ανέγερση νέων θαλάμων Ελεγχόμενης Ατμόσφαιρας, την απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού ( γεωπόνοι , υπ. εμπορίας) , την προώθηση των προϊόντων της Οργάνωσης, εκπόνηση αναλύσεων υπολειμμάτων, πιστοποίηση της οργάνωσης με νέα περιβαλλοντικά συστήματα την απόκτηση μέσων συλλογής προϊόντων, την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ κλπ.

Σημειωτέον πως από το 1997 μέχρι και σήμερα η εταιρεία επενδύει σταθερά σε ετήσια βάση το 8,2% του ετήσιου κύκλου εργασιών της σε μηχανολογικό εξοπλισμό, μέσα συγκομιδής, νέες τεχνολογίες και περιβαλλοντικά συστήματα.

Η εταιρεία ασχολείται ενεργά στον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης αρκετά χρόνια. Για το 2022 – 23 ως έργα ερευνών και ανάπτυξης έχουν χαρακτηριστεί οι νέες κιτρινόσαρκες ποικιλίες ακτινιδίων με ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τα οποία η εταιρία σκοπεύει να αναπτύξει για την αγορά της Άπω Ανατολής. Η εταιρία βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας καλλιεργώντας εκτάσεις με τις νέες ποικιλίες. Ταυτόχρονα, τα δικαίωματα μάρκετινγκ και εμπορίας των ποικιλιών αυτών δόθηκαν στην εταιρία F.LL RIVOIRA GIOVANNI SRL η οποία θα αναλάβει το branding των ποικιλιών καθώς και την προώθηση αυτών σε όλο τον κόσμο. Τέλος όπως προαναφέρθηκε σε συνεργασία με το ΑΠΘ και το ΑΤΕΙ Σίνδου συμμετέχει σε 2 προγράμματα του Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ σχετικά με τον έλεγχο των οπωρώνων ακτινιδιάς αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας για μολύνσεις από το βακτήριο PSA καθώς και το έντομο Halyomorpha halys προγραμματα τα οποία ολοκληρώνονται το 2023.

Την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε μία υπολογίσιμη δύναμη στο χώρο της παραγωγής ακτινιδίων φθάνοντας στη δεύτερη θέση σε όλο τον κόσμο, πίσω μόνο απ’ τη Νέα Ζηλανδία με την ετήσια παραγωγή να κυμαίνεται στους 360 χιλ. τόνους. Σημειωτέον πως στην ελληνική επικράτεια σήμερα καλλιεργούνται 135.631 στρέμματα ακτινιδίου, με τα περισσότερα από αυτά να βρίσκονται στη περιοχή της Πιερίας (35.000 στρέμματα) και ακολουθούν η ‘Αρτα και η Καβάλα με 21.000 στρέμματα. Στην Ημαθία υπάρχουν 19.500 στρέμματα ακτινιδίου, στην Πέλλα 10.000 στρέμμα και στην περιοχή της Ξάνθης επιπλέον 8.000 στρέμματα

Η πορεία

Η απαρχή αυτής της πολυμετοχικής εταιρείας τοποθετείται στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, όταν το ακτινίδιο παγκοσμίως γνώρισε τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του. Οι πρώτοι «γενναίοι» βλέποντας την ευκαιρία αποφάσισαν να πάρουν την τύχη στα χέρια τους. Θα συγκροτήσουν την εταιρεία και το 1993 έστησαν τις πρώτες υποδομές της μονάδας στην Καρίτσα Πιερίας, την πρώτη που τηρούσε ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Η εταιρεία το 1995 έγινε μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης Ακτινιδίου (IKO) εκπροσωπώντας την Ελλάδα στα θέματα παραγωγής και προώθησης των ακτινιδίων. Ένα χρόνο μετά, όταν η ΕΕ εξέδωσε τον Κανονισμό περί δημιουργίας οργανώσεων ή ομάδων παραγωγών με στόχο να τους δοθεί η δυνατότητα να συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες προϊόντων και να αυξηθεί η διαπραγματευτική τους θέση, εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία και δημιούργησαν την Ζευς Ακτινίδια ΑΕ – Οργάνωση Παραγωγών.

Διαβάστε το άρθρο στην @newmoney

Δείτε επίσης